top of page

Düşünmekten ve Üretmekten asla vazgeçme.

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2021

Herkese merhaba, bugün teknolojik bir paylaşımın dışında farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. FİKİRLER ve ÜRETMEK.


Bizler yazılım geliştiriciler olarak, farklı seviyelerde ve statülerde çalışmaktayız. Projeler büyüdükçe, İş geliştirme, Analist ve Test ekiplerine çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Beraber çalışan ve aynı duruşu sergileyen ve yönetilen ekiplerde çok kısa sürede, hep birlikte gelişim olacak ve aynı zamanda sonuca hemen erişilen bir durum söz konusu olacaktır.


Analiz ve mimari süreçlerde çok fazla zaman geçiren ve keyif alan yazılım geliştiriciler genelde çalıştıkları projeler ve sistemlerde açıklar bulurlar. Bunlar yalnızca Sistem açıkları değil aynı zamanda operasyon'el açıklardır.


Biraz daha konuyu açacak olur isek, Örneğin Müşteri hizmetleri ve Destek ekipleri Rutin dediğimiz ve tekrarlayan işlerle birlikte, Performans ve Çalışma şevkleri gün gittikçe azalacaktır. Sürekli aynı ve tekrarlayan işlerle uğraşmanın çok kötü olduğunu belirtmek isterim, bu şekilde hem kişisel hemde ekip olarak gelişim duracaktır. Bazı rutinler gözle direk görülemezler, Ekip yönetimi için kullanılan JIRA gibi uygulamalardan Raporlar çekmek gerekmektedir.


Sistem geliştikçe, Yazılan modüller büyüdükçe ve kullanımı arttıkça, İstekler ve ek geliştirmeler ve sorunlar da beraberinde gelir. Bu sorunları ve problemleri dikkatli şekilde çözüm sağlanmaz ise kısır döngü başlamış demektir. Sürekli aynı talepler farklı kişiler tarafından farklı şekillerde çözülmeye çalışılır, bu durum gün geçtikçe CORE yapının bozulmasına neden olmaktadır. Core yapıların ve modüllerin dikkatsiz değiştirilmeleri sonucu, Destek ekiplerinin ve müşteri hizmetlerinin istemedikleri RUTİN HATALAR silsilesi başlamış olacaktır. Bu tarz sistemlerde DİKKAT ve beraber çalışma olgusu oldukça önemlidir.


Konumuza geri dönelim, yukarıda belirttiğim gibi bazı sistem ve operasyon açıkları gözle direk görülmeye bilir.


Peki ne yapmalıyız ?


Bir işe yeni başladığınızda, öncelikle çalıştığınız firmanızın hizmet verdiği sektöre çok hakim olmalısınız. Bunun için

- Linkedin veya Sosyal iş ortamlarında bu sektörde çalışan insanlar ile sohbet edebilirsiniz.

- Sektör' el makaleler okuyabilir, gerekirse eğitimler alabilirsiniz.

- Çok fazla araştırma yapıp, kendinizi takım olgusu içerisine dahil edip iş geliştirmeye başlayabilirsiniz.

- Not alıp sürekli kendinizi güncellemeli' siniz.


Bankacılık, Muhasebe, Mobese, Depo sistemleri, Lojistik vb. gibi sektörler çok fazla modül, teknoloji ve Operasyon'el bilgi içerir. Bunlara hakim olmadan yeni fikirler üretemezsiniz.

Yeni fikirler ürettikçe kendinize çok daha fazla güvenmeye başlarsınız!

ben kendimi yukarıda belirttiğim gibi bir geliştirici olarak görüyorum ve bu şekilde çok fazla meslektaşımın olduğunu biliyorum.


Ben genelde çalıştığım Şirketlerin sistemlerini öğrenirim, yazdığım kodun operasyonel karşılığını bilirim ve kullanıcı gözünden bakarım. Bu durum bana Özellikle sistem açıklarını görmemde çok fazla yardımcı oluyor.


Daha önceden ve şu anda çalıştığım Şirketlere Sürekli yeni fikirler sunuyorum. Bu fikirler bir amaca hizmet etmektedir. Hızlanmamız ve daha zevkli çalışmamız aynı zamanda Teknolojiye ayak uydurup geri kalmamamızı sağlayacak fikirlerdir. Tabi burada fikirlerinize saygı duyan ve sizi dinleyen yöneticilerinizin olması önemlidir. Benim açıkçası çalıştığım şirketlerde çoğu zaman hep bu şekilde yöneticiler ile çalıştım. Tabi fikrinize inanmayan ama başarısından nemalanan yöneticiler ile de çalıştım ama bunlar önemli değil neticede çok fazla ilerleyemiyorlar.


Şu anda çalıştığım Arvato firması; Lojistik depolama konusunda, büyük depoları ile, e-ticaret de aktif olan, büyük şirketlere uçtan uca depo hizmeti sunmaktadır.

Fikirlere açık ve gelişimin olduğu bir yer. Bende bu durumu açıkçası iyi değerlendiriyorum. AR-GE merkezi de olduğumuzu belirtmek isterim buda beni teşvik eden bir diğer konu.


Arvato her sene fikir yarışması düzenlemektedir. bende bu yarışmanın fikirlerimi sunmak ve insanlara ilham verebilmek için bir fırsat görüyorum ve Yukarıda belirttiğim ve şirketin işine yarayacak konularda araştırma ve sunum sürecimi başlatıyorum.




Burada son dönemde aldığım, sembolik sertifikalar ve dereceler mevcut bunlar benim için önemli belgeler.


Arvato' da ilk senemde, HOLOLENS ve Gamification konusunu işlediğim bir fikir ile katıldım.

Bu fikri daha iyi sunabilmem, farklı yapıda ve bilgi sahibi olan insanlara daha iyi anlatabilmem için Şirket beni İleri Sunum Becerileri eğitimine gönderdi. Eğitim gerçekten bir harika, Eğitmenlik yapıyorum, sosyal olarak bilgi ve birikimimi topluluklarda anlatabiliyorum, fakat bu eğitim ile gördüm ki

- Çok kısa sürelerde sunum becerisi.

- Nefes egzersizi

- Sahnede duruş

- Analoji

- Bir sunumun mükemmel olması için gerekli özel çalışmalar. vb.


Kesinlikle aldığım bu eğitim bana çok şey kattı ve sunum becerilerimi arttırdı. Sizlere de TAVSİYE ediyorum.



Fikrim genel olarak; Depo çalışanlarının görsel hafızasını kullanarak ve kimseye ihtiyaç duymadan çalışmasını sağlaması için, geliştirdiğim bir HOLOGRAM projesidir. Bu proje ile hala yazılımı üzerinde uğraşmaktayım ve baya yol katettim.

Bu sunum çalışmama aşağıdaki link den ulaşabilirsiniz.



2020 de ise, bir CHATBOT projesi fikri ile katıldım.



Genel olarak; Sistem içerisinde özellikle RUTİN olarak belirlediğimiz işleri yürüten ve gerekli yönlendirmeleri yapan bir Yapay Zeka projesidir.

Bu sunun çalışmama aşağıdaki link den ulaşabilirsiniz.



Sunumum için hazırladığım örnek uygulamaya github üzerinden ulaşabilirsiniz.



Chatbot, sorulan soruyu anlıyor ve Müşteri hizmetleri, Destek ekibi ve Operasyon sorumlusu gibi cevap verebiliyor.


Sorulan soruların cevabını bulamıyor ise JIRA da bir task oluşturuyor. ve oluşturulan bu TASK ın çözüm sürecini kontrol ediyor.



Makalemin sonuna geldim, Fikirlerinizi sunmaktan çekinmeyin, Size karşı olan ve fikrinizi alay konusu eden insanlara takılmayın onların dünyası için uzaylı olduğunuzu belirtmeliyim :)


Düşünün, Çalışın ve Üretin...


85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page