top of page

Cloud Business Value and Cost Optimization


Bugün AWS Türkiye ekibi tarafından düzenlenen, güzel bir etkinliğe katıldım. Genel olarak iş ortakları ile oluşturdukları çözümler ve yapılar üzerine sunumlar gerçekleşti. Globalde ve Türkiyede hangi firmaların ne gibi sorunları vardı ve çözümleri nelerdi bu konular hakkında güzel bir sohbet oldu.


Tabi AWS nin güncel servisleri ve mimari yapısı üzerinden de güzel bir aktarım oldu.


Buraya biraz etkinlikten notlar, birazda kendi görüşlerimi toparladığım bir makale bırakıyor olacağım.


Etkinlikte özellikle Jeff Bezos un bu sözü dikkatimi çekti,

"İki tür şirket vardır. Daha fazlasını değiştirmeye çalışanlar ve daha az ücret talep etmeye çalışanlar. İkinci olacağız."

Ben farklı Cloud teknolojileri'de kullandım ve içerisinde bulundum ama şahsen AWS yi gerçekten diğerlerinden ayırıyorum.


AWS de Cost Saving çok iyi diyebilirim; Arka planda çalşan yapay zeka algoritmaları ile kullanıma göre bir analiz yapılıyor ve öneriler sunuluyor.

Örneğin; Ayağa EC2 instance'lar kaldırdığımız bir dünya olsun burada kullanım durumuna göre bize öneriler sunulmaktadır. Eğer gereksiz ve az bir kullanım oluyor ise, öneri sunarak daha az maliyetli çözümler sunmaktadır.


Cost and Usage konusu oldukça iyi diyebilirim; Kendi dashboard larınıza bu cost raporlarını çekebilir ve hem mimari hemde datasal olarak kullanımını sürekli monitor edebilirsiniz.


EC2 Instance Type olarak 600 farklı olanak bulunmaktadır. Hangisinin proje ve alt yapıya daha uygun olacağı konusunda bir ön görü sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Pricing Calcular ile maliyet olarak da hesaplama yapmak mümkün.

Monitoring oldukça önemlidir, Bir log yazmak ve okumak gerçekten önemli bir yetenektir. Öngörü sahibi olmalısınız ve tabiki öngörülerinizi uygulamanız da gerekmektedir.


CPU-RAM değerleri ile ölçümler yapılarak gerçek Instance Type kullanımına olanak tanır. bu gerçekten Cost optimizasyonu için çok önemli bir konu.


Eğer Machine Learning üzerine çalışmalar yapacaksanız; buna uygun EC2 Instance ları yine AWS de bulunamaktadır. Burada aklımıza datalarımızı kullanıyor gelebilir, fakat öyle bir durum yok anlık kullanımlara göre gelecek tahmini yapan ML servisleri çalışmaktadır.


AWS 2023 yılı için 600 Milyar $ bir bulut geçisi Cost u öngörmektedir. AWS nin Cost optimizasyon servisleri ile müşterilerine 1 Milyar $ gibi bir rakam tasarrufu söz konusu.


AWS de Auto Scale mantıkları; Kullanılmayan sunucuların open-closed yapılabiliyor. Örneğin; Development ortamında kullanılan sunucuların hafta sonu kapatılması veya ETL tool larının gece kapatılıp sabah açılması gibi policy - Life cycle Policy ler tanımlanabiliyor. Bunu TEST ortamları içinde söyleyebilirim. Eğer hafta sonu TESt edilecek bir konu yok ise sunucuların kapalı olması daha mantıklı bir yol olabilir.


Aynı zamanda Auto Saving Schedule ile zamanlanmış kurallar çalıştırılabiliyor.


AWS Budget Actions ile, Kullanıcılara Maliyet veya farklı kurallara göre yetki tanımlaması yapılabiliyor. Örneğin; Payment ile uğraşan bir takım düşünelim burada belirtilen maliyet içerisinde EC2 Instance ları oluşturlmasına izin verilebiliyor.


Bulut ortamlarında Cost Optimization oldukça önemli bir konu ve AWS bunu baya iyi yapıyor.

Özellikle geçtiğimiz yıllarda virüs'den ve savaşlardan dolayı dijitalleşmenin önemi git gide arttı. Önceden IT Direktörleri çok fazla efor verip dijitalleşme simülasyonları yapar ama maliyete takılırlardı.

Fakat anlaşıldıki bu maliyete katlanmak daha büyük kayıplardan kurtarıyor.


Yapay Zeka, IOT, On prem geçişleri veya Multi Cloud geçişlerine sürekli tanık oluyoruz. teknoloji alanındaki bu gelişmeler, bizleri teknolojilerimizin güvenliği veya scale olabilmesi adına Cloud sistemlere yöneltmektedir.


Cloud sistemlerinin önemi gün geçtikçe artmakta, çünkü anlık ve kalıcı çözümler anlamında oldukça iyi, örneğin anlık olarak çok fazla kullanıcı kitlesi ile karşılaştınız bunu AWS gibi optimizasonları süper olan Cloud sistemlerinde anlık görebilir ve sistemlerin özelliklerini arttırabilirsiniz veya tam tersi, kullanılmayan sistemlerin parasını vermemek için bunlara policy ler taımlayabilirsiniz.


AWS hakkında ve özellikle Cost Optimizasyonu ile ilgili biraz toparladım. Umarım faydalı olmuştur.


Gece rahat uyumak, hızlı, güvenli ve maliyetsiz sistemler kurmak için çok çalışmak ve çok iyi mimari çalışmalar yapmak zorundasınız.










41 görüntüleme0 yorum
bottom of page